donderdag 17 september 2015

Donderdag 17 september: wisseling van de wacht

Gelukkig is het weer opgeklaard en met 21 personen om enkele minuten na zessen welgemoed op stap. Bij de bosschage voor het Grenskerkmonument staat een eenzaam hert wat enkele keren burlt en dat wordt beantwoord uit de verte.
Aan de rechterkant bij de uitkijktoren ontwaren wij in de bosrand  langs de poel enkele hindes en kalveren maar geen plaatshert. Helemaal aan de rechterkant staat de 'dwaal'hinde met een kalf tegen de afrastering aan. Langzamerhand komen steeds meer hindes, kalveren en smaldieren uit het bos tevoorschijn. Het geheel lijkt nog op een 'zooitje ongeregeld. Hindes en kalveren lopen steeds alle kanten op. Af en toe horen wij uit het bos geburl [foto Henk Heijligers].










Plotseling verschijnt een groot hert uit het bos en jaagt de 'dwaal' hinde met kalf terug naar het roedel. Het plaatshert probeert nu duidelijk de roedel bij elkaar te drijven en nadat hij min of meer orde in de warboel geschapen heeft vertrekt hij luid burlend richting het open veld voor de uitkijktoren. Tijd om met de groep de uitkijktoren te beklimmen.
Op de open ruimte voor de uitkijktoren staat het hert met de achterliggende kroontak dat voorheen het plaatshert was. Bij het zien en horen van het nieuwe plaatshert kiest hij eieren voor zijn geld en begint aarzelend aan de aftocht,  vergezeld van een spitser.
Al met al een leuke show en om circa 19.45 uur aan de terugtocht begonnen.

Piet Litjens